Agora que temos o noso composteiro
caseiro montado e listo para comezar o proceso de novo preguntámonos ¿Que
podemos botar?
Ainda que a longo prazo toda a materia
orgánica é susceptible de seres compostada hai algúns productos máis axeitados
ca outros, xa sea polos compostos que conteñen ou por algún inconvinte.
Algúns productos vexetais son duros de
máis, poden causan reaccións indesexadas, realentizar o proceso ou enriquecer a
mistura nun composto que non queremos ter en moita cantidade.
Aquí temos un resumo dos residuos que
podemos compostar, os que imos evitar e aqueles cos que, por algún motivos,
temos que ter coidado.
Sexa cal sexa o producto que queramos
compostar temos que trocealo ó máximo, canto máis pequenos sean os anacos máis
rápido será o proceso, pois os microorganismos que descomponen a materia terán
o aceso máis fácil.
No noso hortiño xa
temos preparado algo de compost do ano pasado, rico en carozos e peladuras das
mazás das nosas maceiras e restos da poda, que aportan moito fósforo, potasio e nitróxeno.
Para facelo tomamos,
a modo de composteiro, dous capachos de uns 80 litros de capacidade cada un os
que lle fixemos un buratos na parte baixa que permiten saír a auga sobrante.
Puxemos uns soportes e unhas tablas de madeira a modo de tapas e ¡voilà! Xa
temos composteiro, fácil e todo reutilizado.
Sabemos que o compost
está listo para ser usado cando ten un aspecto máis ou menos homoxéneo, non
podemos distinguir con que se formou e ten un cheiro a humus ou mantillo que
non resulta molesto. Para saber se ten o punto perfecto de humidade temos a
proba do puño.Collemos un puñado do compost e o apretamos un pouco, ten que
quedar compacto pero sen rebosar auga. Se a auga nos escorrega pola man está
demasiado húmido e se queda todo disgregado está moi seco.
O noso compost
quedou un pouco húmido de máis pero dentro do aceptable, especialmente tendo en
conta o húmido que é Santiago.
Video sobre como elaborar compost casero a partires de materia orgánica de refugallo.
A compostaxe é un
proceso que nos permite reciclar os residuos de materia orgánica que producimos
nos nosos fogares e na horta convertindoós nun fantástico abono para facer
medrar as nosas prantas fortes mediante a descomposición dos mesmos.
Esta descomposición
é a mesma que ten lugar de forma habitual na natureza só que deste xeito
podemos usala para reciclar os nosos residuos e controlar tódolos factores para
que teña lugar en menos tempo, máis cantidade e sexa rica nos compostos que
precisan os nosos cultivos.
A materia orgánica
descomponse de tal xeito que quedaremos só co 30% do peso dos residuos en forma
de abono. Deste xeito por cada 100 quilos de produtos de refugallo orgánicos
que vertamos no noso composteiro obteremos só 30 quilos de compost.
Hai moitas técnicas
para facer compost: temos a compostaxe por capas, facendo niveis de distintos
materiais; a vermicompostaxe, na que nos valemos das miñocas de terra; a que se fai en sofisticadas composteiros e a
que se leva a cabo amontoando os residuos…
Segundo a técnica
coa que levemos a cabo a compostaxe e as condicións atmosféricas podemos tardar
dende menos de 3 meses a máis de 9 e a pila pode chegar a acadar temperaturas
de ata 70 graos, aínda que podemos chegar a formalo sen que se eleve tanto. As
variacións de temperatura débense ás distintas especies de bacterias que van a
descompoñer a materia.
As bacterias non son
os únicos seres vivos que nos van axudar neste proceso. Xa falamos das miñocas,
que sempre son benvidas, pero tamén os vermes, nematodos, protozoos, ácaros e
arañas, lesmas e caracois interveñen para facer un bo compost. Pese toda esta
axuda é bó que nós removamos a mestura de cando en cando, una vez por semana,
por exemplo. Tamén debemos estar pendentes da humidade, manténdoa intermedia.
Dentro da colaboración e formación do Programa de Voz Natura, no mes de novembro, temos un curso de "Integración de blogs en proxectos ambientais de centros educativos".
Este curso celebrarase os días 11, 12 e 13 de novembro do 2014 na Aula de informatica do Edificio Cersia en San Lázaro. Horario de 18 a 21 horas.
É libre e gratuito e homologado para profesores.
Participaremos dous mestres do colexio: Marta e Tito
O blog do horto queda enlazado no blog do programa Voz Natura.
O enlace é o seguinte: Blog Voz Natura
No curso 2014-15, 3º e 5º de Primaria contará coa actividade complementaria de horto escolar, dentro do horario escolar de 1 h semanal, que este ano será impartida pola profesora Marta Riveiro que sustitúe a nosa querida Rebeca Barral, que no curso anterior colaboraba co proxecto da horta do colexio, grazas a Fundación Solidaria para a Formación e Emprego creada pola Escola de Pais/Nais.
Marta conta cunha beca do colexio para levar a cabo a actividade regularmente e semanalmente dende outubro a xuño.
O coordinador do proxecto outro ano máis serei eu, Tito.
Dende o 10 de setembro comezou un novo curso, e por tanto un novo proxecto medioambiental co horto escolar.Continuamos a labor do curso pasado e vamos un pouco máis aló cos obxectivos propostos.
Este curso contamos coa axuda e o patrocinio do Programa Voz Natura do xornal A Voz de Galicia.
Queremos darlles as grazas en nome de toda a Comunidade Educativa: alumnos, pais e nais, dirección, profesores e PAS, por ternos en conta e incluirnos no seu programa. GRAZAS!!!
Contamos coa súa axuda a nivel técnico, de formación e económico para levar a cabo as actividades e tarefas do noso proxecto.
Neste blog iremos contando as diversas actividades, xornadas, saídas e aprendizaxes que realizaremos no curso escolar 2014-2015.
Próximamente publicaremos todo o referente ao horto escolar e o seu proxecto. Esperamos dar comezo a primeiros de outubro.
As hortalizas da nosa horta, coma todo ser vivo, precisan dunha boa alimentación para crecer en bo estado e previr distintas enfermidades, carencias nutritivas ou ataques de diversos parásitos; polo que levamos a cabo distintos tratamentos ecolóxicos para combatir os principais problemas que perxudican os nosos cultivos.
Aquí deixamos un exemplo do que fixeron os alumnos:
-Infusión de allo(Allium sativum): Para a elaboración emprégase o bulbo da planta, e é usado contra as enfermidades criptógamas (fungos), bacterianas, ácaros e pulgóns. Pulverízase sobre as plantas e o solo.
-Infusión de cebola(Allium cepa): Para a elaboración emprégase o bulbo da planta. O seuuso é contra enfermidades de orixe criptógamo. Pulverízase sobre as plantas e o solo.
-Infusión de ortigas(Urtica dioica e U. ures): Emprégase toda a planta con excepción da raíz. Estimula o crecemento contra a clorosis (coloración amarela pola insuficiente produción de clorofila nas follas) e contra pulgóns.
Alumn@s de 6ºA esmagando as cebolas e os allos nos morteiros.
Despois de quentala auga, facer as mesturas e os respectivos etiquetados.
Deixando macerar as infusións.
Alumn@s de 6ºC empregando a infusión de ortigas contra as carencias nutritivas dos cabacíns.
Alumn@s de 6ºB empregando a infusión de ortigas contra a clorosis dos cabacíns.
Estasfotoscorresponden a algúns grupos que participan dalgunha maneira no proxecto da horta escolar, con diferentes actividades ben no horto, na aula ou no laboratorio de ciencias.
Iremos poñendo algunha máis a longo deste mes de maio.
Hoxe mércores 14 de maio tivemos o honor de recibir a visita do Monseñor Xulián Barrio, arcebispode Santiago de Compostela. A súa estadía no centro débese á iniciativa do colexio, Escola de Pais/Nais, e a Asociación Solidaria para o Emprego e a Formación coa creación do horto escolar, no cal colaboran pais/ nais, Caixa e Cáritas, entre outros.
Na súa visita poido comprobar en situ e charlar cos alumn@s que participan nel sobre esta experiencia moi enriquecedora.
Poido tamén, ver un PPT coas imaxes da evolución e traballo realizado por todos eles, ademáis de escoitar aos nenos sobre as vivencias e reflexións que lle aporta este tipo de proxectos e finalmente, visitar o horto onde "certificou" as aprendizaxes, vivencias, ilusións feitas realidade cos cultivos, plantas, frutais, talleres, reciclaxe, coidados, crecemento e todas aquelas tarefas desenroladas ben na horta, no laboratorio ou no alpendre polos diversos cursos dende Infantil a Primaria. Durante o encontro os nen@s agasallaron aos asistentes con flores (rosas), e marcapáxinas con frases de desexos, soños, palabras, ideas que adornan o acivro. Para finalizar o acto Don Xulián Barrio deixounos a súa pegada co plantado na horta dunha árbore: un aguacate.
Dar as grazas a todos os que colaborades en nome dos nenos, de Rebeca, dos profesores e de mín por esta iniciativa tan motivadora e interesante para a formación, a educación dos nosos alumn@s fora da aula formal e que lles axudará a crecer como persoas de ben, íntegras, ecoloxistas, sensibles e solidarias.
Nesta nova entrada faremos un ficheiro das plantas, hortalizas, flores e árbores que temos na horta do colexio.Intentaremos por os nomes científicos (xénero e especie), en galego, castelán e inglés. Árbores frutais e non frutais, arbustos, plantas: Árbores frutais: 01.-Limoeiros. Limonero (citrus limón) 02.-Maceiras:Malus floribunda (Manzano de flor) e maceira brava ( Malus sylvestris (Manzano) 03.-Marmeleiro(Cydonia oblonga (Membrillero, Membrillo) 04.-Figueira(Ficus carica (Higuera) 05.-Pereira(Pyrus cordata (peral) 06.-Kiwi, kivi(Actinidia A.Deliciosa, Lulo, Kiwi) 07.-PesegueiroPrunus persica alba plena (Melocotonero de
flor). 08.-Laranxeira: naranjo (citrus sinensis) 09.-Ameixeira.Prunus sp. (Ciruelo) 10.-Ameixeira vermella, (Ciruelo rojo).